De salarisadministratie

Een verdieping in wat de uitbesteding van de salarisadministratie kan opleveren en wat het kan kosten. 


Hoe gaan we om met de salarisadministratie van een bedrijf, ongeacht hoe groot of klein dit bedrijf is?

De salarisadministratie moet goed opgesteld zijn: overzichtelijk en met de juiste cijfers. Hiervoor kun je geholpen worden door bijvoorbeeld instanties als de Belastingdienst en andere overheidsinstanties, maar ook uitbestedingskantoren kunnen je uit de brand helpen om je te laten opstarten of om de hele administratie over te nemen. Kijk bijvoorbeeld bij Recura.

Heb je een kleine onderneming met een klein team en weinig kennis van zaken over de administratie? Dan kun je ervoor kiezen je administratie uit te besteden. Dit levert tijd op om samen te werken en dus uiteindelijk geld voor de onderneming. Let wel: je betaalt per salarisstrook en dit houdt dus in dat hoe groter je onderneming (hoe meer personeel), hoe duurder een uitbesteding zal zijn. Maar hiel geldt: kijk even en probeer in te schatten of de tijd die je voor een uitbesteding terugkrijgt, zich voldoende kan vertalen in winstmaking. Als dit zo is kan een uitbesteding in plaats van geld kosten, uiteindelijk geld opleveren. Maar het is een weegschaal! Wordt er gecontroleerd op de administratie? Ja, de kans is groot dat de Belastingdienst bij je op bezoek komt om te bekijken of alles in orde is. Hij of zij vraagt bij een bezoek om al je papierwerk omtrent de financiën en zal de administratie van salarissen uitvoerig bekijken. Kloppen de cijfers die geregistreerd staan bij de overheid? Wanneer je zelf de administratie uitvoert, dien je er voor je eigen bestwil voor te zorgen dat je salarisadministratie zo overzichtelijk mogelijk is. Zo kan het personeel van de Belastingdienst zijn werk goed en snel doen en voorkom je bovendien fouten die je geld kunnen kosten. 


Vergelijken loont

Overweeg je een uitbesteding van de salarisadministratie van je bedrijf? Zorg dan dat je alle aanbiedingen naast elkaar legt en bekijkt. Hoe kan dat sneller via de moderne 'vergelijkers' die je gemakkelijk op internet vindt: hiermee zie je in één opslag wat voor jou de meest voordelige optie is. Ga je voor kwaliteit? Dan kun je een gerenommeerd bureau zo op het spoort komen. Er zijn daarnaast kantoren die werken met aanbiedingen: hoe meer loonstrookjes je door hen laat verwerken, hoe minder zij per loonstrookje aanslaan. Het kantoor wijst een speciaal persoon aan voor jouw onderneming. Hij regelt de afdrachten van loonbelastingen en sociale premies. Bovendien verwerkt hij de reiskostenvergoeding en heeft een totaal overzicht van elke werknemer in je onderneming.

Delen